Cei 15 tineri, din municipiul Iași, care la începutul lunii august începeau să descopere tainele teatrului, au ajuns în punctul culminat: spectacolul final. „Teatru pentru Tine”, un proiect de tineret, finanțat de Primăria Municipiului Iași și implementat de Centrul de Dezvoltare Socială T&CO, în perioada 15 august – 15 decembrie, se încheie după cinci luni de derulare.
Anca Tompea, managerul de proiect, a mulțumit municipalității pentru oportunitatea de finanțare și a subliniat complexitatea proiectului, precizând faptul că Centrul de Dezvoltare Socială are în portofoliul său proiecte cu tematici diverse, inclusiv teatru. „Cei 15 tineri, cu vârsta cuprinsă între 15 și 30 de ani, care nu sunt nici de la liceul și nici de la facultatea de Arte, au beneficiat de 10 ateliere de teatru, voce, cânt, construcție scenică și fotografie de teatru. Ne aflăm la final, iar rezultatul muncii noastre este spectacolul final pe care îl pregătim pentru duminică, de la Teatru Luceafărul cu trei fragmente, din „O noapte furtunoasă”, „Chirița în Iași” respectiv „Pygmalion”. Totodată, va avea loc și o expoziție cu 15 fotografii realizate de către cei din grupul țintă”, a conchis Anca Tompea.
Teatru pentru TINE este un proiect implementat de Centrul de Dezvoltare Socială, care a avut ca scop dezvoltarea unui program de intervenție culturală prin formare/informare trandisciplinară în teatru pentru tinerii din Municipiul Iași. Proiectul a fost finanțat de Primăria Municipiului Iași prin Programul pentru acordarea de finanțări nerambursabile în anul 2016.
Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași, a apreciat partea inovativă a proiectului implementat de Centrul de Dezvoltare Socială T&CO, subliniind că, în ultima perioadă, în Iași se desfășoară din ce în ce mai multe proiecte sau evenimente culturale. „Primăria Municipiului Iași este un spațiu în care trebuie să ne regăsim cu toții, este casa noastră, a tuturor ieșenilor. Apreciez faptul că reușiti să materializați contribuția Primăriei Municipiului Iași cu patru suporturi de cursuri, din care, probabil, și pe viitor, vor putea și alții beneficieze de aceste eforturi făcute împreună. Și noi și dumneavoastră. Sună frumos – Teatru pentru Tine. Cred că trebuie să continuăm acest tip de proiect, într-o manieră cât de corectă, plecând și de la faptul că ceea ce se întâmplă și ceea ce rămâne este un lucru palpabil, folositor și care se poate dezvolta în anii care urmează”, a precizat Mihai Chirica.
Grupul țintă a avut parte de o expertiză artistică inedită, prin contribuțiile doamnei Oltița Cîntec, directorul artistic de la Teatrul Luceafărul din Iași, ca trainer pentru atelierele de „Abordare teatrală a unui text”, „Construcția spectacolului”, „Initiere în resursele constructului teatral”, doamna Prof. Oana Sandu, cadru didactic la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași și actor la Teatru Național „Vasile Alecsandri”, pentru atelierele „Noțiuni aplicatice de expresie corporală” și „Mișcarea scenică de la exercițiu la reprezentare” și domnul Alexandru Petrescu, cadru didactic la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, cu atelierele „Vocea cântată în economia spectacolului de teatru” și „Educarea vocii pentru spectacolul de teatru”. Pentru atelierele de fotografie de teatru tinerii au putut lucra cu fotograful ieșean Andrei Cucu.
„În orice moment e o bucurie să lucrezi cu tineri-copii, cu elevi de la cei mai mici, până la studenți sau doctoranzi. E o bucurie să îi am alături și să văd cum arta poate modela oamenii.Sper ca atelierele pe care le-am avut noi să lase o urmă frumoasă în acești copii. Au învățat ce însemnă expresie corporală, cântul în teatru. Au învățat ce înseamnă teatrul prin explicațiile date de Doamna Oltița Cîntec, ce însemană o scenă, o recuzită. Noi, prin ei, ori pregătim viitorii studenți, dar și pe viitorii spectactori”, a declarat Oana Sandu.
Alexandru Petrescu a reiterat dorința domnului Primar, Mihai Chirica, de a dezvolta și pe viitor astfel de proiecte, cu tineri. „Este o idee care ne incită pe noi, trainerii, pentru că astfel putem găsi noi modalități de comunicare cu tinerii care nu cunosc limbajul teatral. Acesta este mare câștig al unui astfel de proiect, de a consolida o echipă, un spirit teatral în construcția unui spectacol. Acest proiect a fost conceput de Doamna Anca Tompea și am ajuns la concluzia că nu finalitatea este cea importantă, ci drumul pe care tinerii îl parcurg pentru a înțelege actul teatrul”, a conchis acesta.
Rezultatele proiectului:
15 tineri cu vârste cuprinse între 16-30 ani au participat la:
1. Realizarea unei serii de 8 ateliere multifuncţionale, interactive și multidisciplinare (teatru, muzică, literatură, artă fotografică).
2. Realizarea unei serii de 2 cursuri de construcţie scenografică, în vederea susţinerii şi realizării producţiei din cadrul nucleului teatral.
3. Crearea unor nuclee de construcţie teatrală (elaborare scenariu, construcţie decor, configurare joc scenic).
Duminică 11 decembrie 2016, orele 18,00 se va desfășura spectacolul final, cu fragmente din “O noapte furtunoasă”, “Chirița în Iași” și “Pygmalion”, precum și o expoziție fotografică “Secvențe. Momente. Emoții” cu implicarea directă a celor 15 tineri. Locația acestora este Teatrul Luceafărul Iași.
Cu aleasă considerație,
Manager proiect,
Ancuţa Daniela Tompea